Začal sa vzdelávací projekt pre učiteľov základných škôl

29.10.2009 Prešov

Desať z 13 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov sa počas najbližších 24 mesiacov zapojí do vzdelávacieho programu, ktorého výsledkom má byť osvojenie moderných vyučovacích metód a následne ...
Mesto Prešov získalo grant z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu \"Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť“ na zvyšovanie kvality vzdelávania na základných školách. Vďaka nenávratnému finančnému príspevku, ktorý predstavuje sumu 157 486,33 €, bude počas najbližších dvoch rokov vyškolených vyše stotridsať pedagógov. “Realizáciou tohto projektu chceme zvýšiť kvalitu vzdelávania na základných školách v nadväznosti na reformu systému vzdelávania v zmysle nového školského zákona, ” uviedla PhDr. Kvetoslava Komanická, vedúca odboru školstva, kultúry a športu MsÚ v Prešove. “Od októbra tohto roku do septebra roku 2011 sa učitelia našich základných škôl zapoja do vzdelávacieho kurzu, ktorého súčasťou bude psychologické a motivačné poradenstvo a tvorba metodík, \" dopĺňa Komanická.

Mesto Prešov je zriaďovateľom 13 základných škôl s celkovým počtom 573 pedagogických zamestnancov a 7656 žiakov. Z toho je 10 škôl zapojených do vzdelávacieho projektu Kľúčové kompetencie a školský vzdelávací program na vybraných ZŠ v Prešove a cieľovú skupinu tvorí 133 pedagogických zamestnancov.

Implementácia tohto projektu zaručí podľa K. Komanickej kvalitnejšie a efektívnejšie vzdelávanie žiakov na základných školách a taktiež prispeje k vybaveniu škôl potrebnými inovovanými didaktickými prostriedkami.

Aktivity projektu sú zamerané na prípravu obsahu vzdelávania učiteľov a vedúcich pedagogických zamestnancov a spracovanie metodiky pre tvorbu tematických výchovno-vzdelávacích plánov a školských vzdelávacích programov. Sú rozdelené do troch špecifických cieľov: psychologické a motivačné poradenstvo ako štartovací stimul pre pedagogických zamestnancov a vedúcich pedagogických zamestnancov, spracovanie metodiky pre tvorbu tematických výchovno-vzdelávacích plánov a tvorbu jednotlivých vyučovacích hodín s implementáciou kľúčových kompetencií žiakov a vytvorenie metodiky tvorby školského vzdelávacieho programu.

Po ukončení plánovaných aktivít budú vedúci pedagogickí zamestnanci a učitelia príslušných škôl pokračovať v implementácii kľúčových kompetencií vo vyučovacom procese, ktorý zaručí kvalitnejšie a efektívnejšie vzdelávanie žiakov na ZŠ a taktiež prispeje k rozvoju základných škôl. Podnety pre skvalitňovanie a modernizovanie doterajšej prípravy učiteľov a v spolupráci s PU i pre samotný proces edukácie.

Katarína Pirohová
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región